Zi decisivă pentru contractul de 62 de trenuri regionale al ARF

PESA semnare rame RE-R trenuri regionale

Zi decisivă pentru contractul de 62 de trenuri regionale al ARF. Curtea de Apel București se pronunță vineri pe acțiunea depusă de Alstom împotriva deciziei CNSC ce a stat la baza câștigării contractului de către PESA Polonia.

Vineri este așteptată pronunțarea Curții de Apel București privind acțiunea deschisă în data de 15 ianuarie 2024 de către Alstom împotriva deciziei CNSC nr 3002 din 2023 prin care s-a acceptat respingerea ofertei Alstom pe un anumit motiv (PESA a cerut CNSC respingerea propunerii Alstom pe încă șase motive, cerere respinsă însă de CNSC).

Propunțarea de vineri privind contractul de 62 trenuri regionale urmează unor amânări a acesteia în datele de 27 martie și 1 aprilie.

Zi decisivă pentru contractul de 62 de trenuri regionale al ARF

Acceptarea reclamației de către judecători va întârzia masiv derularea contractului deja semnat. Practic, autoritatea contractantă va fi obligată, cel mai probabil, să reia evaluarea ofertelor și să desemneze un nou câștigător după derularea altor pași precum noi contestații la CNSC și noi judecăți la Curtea de Apel.

ARF a semnat cu PESA la finele lunii ianuarie, in prezența ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, contractul de achiziție a 62 de rame electrice regionale. Livrarea urmează să fie făcută pe trei loturi, iar contractul include și o  parte de mentenanță a ramelor de 15 ani.

Reamintim că într-o situație dificilă se află și precedentul contract pentru 20 de rame inter-regionale RE-IR2 semnat tot cu PESA. Și aici Alstom a depus plângere la Curtea de Apel obținând câștig de cauză. Mărul discordiei a fost introducerea de către PESA a costurilor de realizare a depourilor de mentenanță în capitole nepotrivite ale ofertei, ceea ce ar fi distorsionat în final decizia autorității contractante și caracterul de ofertă mai avantajoasă.

Până la acest moment nu există explicații clare din partea oficialilor privind viitorul primului contract (și al celui de-al doilea dacă Curtea de Apel va da dreptate Alstom), modul de despăgubire fie a companiei PESA, fie a companiei Alstom, dat fiind că un contract nu poate fi câștigat de două firme în același timp.

Sursa: Contractul de 62 de trenuri regionale al ARF a ajuns în zi decisivă (clubferoviar.ro)