Intâlnire MTI -Federații reprezentative din sectorul feroviar

Azi, 01.03.2023, la sediul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, reprezentantii Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial Vagoane au participat la reuniunea bilaterala avand ca tema continuarea discutiilor referitoare la art. 34 si 35 din Legea 195/2020 – statutul personalului feroviar.
Din partea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, Directia de Transport Feroviar au participat domnii Dragos ANOAICA, director si domnul Petricu Alexe Cristian, iar din partea ARF domnul director Stefan ROSEANU.
Au fost prezentate propunerile federatiilor sindicale reprezentative din sectorul feroviar pentru noua lege a pensiilor, raportata la textul Legii nr. 263/2010 cu modificarile si completarile ulterioare.
Concluziile de final au stabilit ca prevederile art. 34 din Legea 195/2020 sa nu suporte nicio modificare sau completare, forma actuala a textului din lege fiind destul de clara pentru aplicare.
Cu privire la art. 35 din Legea 195/2020 a fost sustinuta propunerea Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial Vagoane, inaintata prin Adresa nr. 46/P/02/22.02.2023 la Directia de Transport Feroviar.
In completarea prevederilor art. 35 din Legea statutului personalului feroviar s-a propus la elaborarea noii legi a pensiilor, ca pentru personalul cu stagiul de cotizare complet, potrivit legii, dar care nu indeplineste conditia vechimii de cel putin 30 de ani in activitatile cu responsabilitati in siguranta circulatiei feroviare, sa se aplice reducerea varstei standard de pensionare cu 2 luni la an lucrat , fara aplicarea procentului de diminuare a cuantumului pensiei stabilit de lege.
Urmatoarea intalnire intre reprezentantii Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si reprezentantii federatiilor sindicale reprezentative din sectorul feroviar a fost stabilita la data de 09 Martie 2023, ora 12:00 la sediul Ministerului Transporturilor.
Biroul Executiv F.N.F.M.C.V