Germania combate efectele pandemiei în sectorul de transport feroviar cu un pachet de sprijin de 2,5 miliarde euro

Comisia Europeană a dat undă verde pachetului de 2,5 miliarde de euro propus de guvernul german pentru a sprijini sectorul de transport feroviar în următorii ani.

Finanțarea este menită să ofere suport companiilor din sectorul de transport feroviar de marfă și pasageri care au avut de suferit ca urmare a pandemiei. Cea mai mare parte a fondurilor, respectiv 2,1 miliarde euro, va merge către transportul de pasageri, și va fi utilizată pentru a crește subvenția acordată operatorilor atunci când folosesc calea ferată.

Subvenția se acordă sub forma unei reduceri a taxelor pe care companiile feroviare le plătesc pentru accesul la infrastructura feroviară – TUI. O schemă de ajutor existentă din 2018 va fi adaptată pentru transportul de marfă. Suma estimată pentru a suporta această modificare pentru transportul feroviar de marfă este de aproximativ 410 milioane de euro și va crește nivelul subvenției la aproximativ 98% din TUI-ul plătit în perioada 1 martie 2020 – 31 mai 2021. Măsura de ajutor este valabilă până la 31 mai 2022 și este menită să asigure că sectorul feroviar nu pierde cota de piață în favoarea transportului rutier.

Măsura a fost deja modificată și în luna mai a acestui an, când Comisia Europeană a aprobat o creștere a bugetului anual disponibil pentru 2021 de la 350 la 567 milioane de euro pentru susținerea transportului feroviar de marfă.

„Cu măsurile adoptate, transportul de mărfuri și călători în Germania poate face față mai bine dificultăților provocate de pandemie. Aceste măsuri ar trebui să ajute sectorul își mențină competitivitatea față de alte moduri de transport, lucru care este, de asemenea, în conformitate cu obiectivele Pactului Verde European ”, a declarat Margrethe Vestager, Comisar European Responsabil cu Politicile Concurențiale.

Sursa: https://www.intermodal-logistics.ro/