Ștefan Roșeanu anunță când vor sosi primele rame electrice de la Alstom

Președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu, a anunțat vineri după amiază când vor sosi primele rame electrice de la Alstom pentru trenurile inter-regionale.

”Un an și jumătate durează pregătirea capului de serie, care va fi apoi supus recepției calitative în România. Apoi, intervalul de succedare a livrării va fi de cinci trenuri pe lună”, a declarat Ștefan Roșeanu în cadrul emisiunii ”Drumurile noastre” de la B1TV.

El a adăugat că totul depinde de cât de repede se va soluționa contestația introdusă de asocierea Astra Vagoane Călători Arad-CRRC: ”Dacă procedura de contestație durează puțin, în anul 2024 vom avea toate cele 20 de trenuri. Când vom avea prima sentință la contestație, vom decide care este următorul pas”.

Atribuirea privind 20+17 rame electrice de la Alstom, contestată de Astra-CRRC

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a declarat recent atribuirea contractului pentru 20+17 trenuri inter-regionale către Alstom Feroviaria.

Între timp, însă, așa cum a arătat Club Feroviar, asocierea Astra Vagoane Călători Arad-CRRC China, care a fost descalificată, a contestat decizia ARF.

Urmează alte achiziții de material rulant

Președintele ARF a menționat că vor urma și alte achiziții de material rulant. ”Cele 20 plus 17 rame electrice sunt o picătură într-un ocean, raportat la necesarul de material rulant din România. Dorim să începem procedurile și pentru alte achiziții. Colegii mei lucrează deja la documentația pentru alte investiții”, a mai spus Ștefan Roșeanu.

În plus, a adăugat el, este preconizată cumpărarea altor rame electrice și a unor trenuri cu hidrogen, cu finanțare prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Sursa: https://clubferoviar.ro