„Statutul feroviarului nu o să treacă niciodată”

Statutul feroviarului nu va deveni niciodată realitate întrucât efectul acestuia imediat ar fi plecarea masivă din sistem a unui număr semnificativ de CFR-işti care ar îndeplini condiţiile de pensionare, susține, în exclusivitate pentru Jurnaliştii.ro, Viorel Istrate, secretarul general al Federației Naţionale Feroviare Mişcare Comercial Vagoane (FNFMCV).

„Răspunsul la întrebarea dumneavostră este următorul: Nu o să treacă niciodată acest Statut pentru că politicienii se tem că efectul acestuia va fi plecarea masivă din sistem a salariaţilor. De asemenea, în momentul în care s-ar pleca masiv din sistem mai devreme s-ar contura o nevoie de resursă financiară la asigurări sociale. 1, 4 miliarde de lei anual numai pentru noi. Cel puţin aşa a calculat Casa Naţională de Pensii, însă nu ne-au explicat niciodată modul de calcul”, a declarat Viorel Istrate.

Statutul CFR-istului este blocat în momentul de faţă la Comisia de Muncă al Camerei Deputaţilor, din cauza lipsei avizului Guvernului și a situației de la Ministerul Transporturilor unde nu există un ministru.

Potrivit acestuia, fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu s-a opus adoptării amendamentelor depuse la legea pensiilor care ar fi rezolvat problemele feroviarilor.

„Am formulat amendamente la legea pensiilor care au fost respinse în Comisie, iar Lia Olguţa Vasilescu, împreună cu cei de la PSD, s-a opus, după ce iniţial s-a pus de acord cu PNL, PMP şi USR”, a adăugat Viorel Istrate.

În momentul de faţă, Guvernul nu a emis niciun punct de vedere (pozitiv sau negativ) asupra Statutului CFR-istului şi acest lucru blochează parcursul legislativ al acestuia.

Citeste mai mult pe: Jurnalistii.ro