LEGEA PRIVIND STATUTUL PERSONALULUI FEROVIAR INTRĂ MIERCURI ÎN PLENUL CAMEREI DEPUTAȚILOR

          Comisia de Transporturi și Infrastructură din Camera Deputaților a dat marți vot favorabil pentru Statutul personalului feroviar, iar miercuri ar trebui să intre în plen.
          ”Astăzi comisia de transporturi și infrastructură au dat vot favorabil raportului pe proiectul de lege PLx 37/2017 Legea privind statutul personalului feroviar. Sperăm ca mâine sa fie dezbătut în plenul Camerei Deputaților, el figurand la poziția 10 pe ordinea de zi, fiind conditionat de depunerea raportului. Amendamentele propuse de presedintele comisiei și susținute de cei ai USR nu au trecut la vot”, a scris pe Facebook președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă, Iulică Măntescu.


          Ce prevede Statutul personalului feroviar

          Pe 16 aprilie 2019, Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților a dat votul final pe Statutul feroviarului. S-a obținut mărirea coeficienților de ierarhizare la un nivel foarte apropiat de nivelul cerut de CSNTR, respectiv coeficienții câștigați prin Contractul colectiv de muncă la nivelul ramurii transporturi 2008-2010. Astfel, pentru muncitorii calificați a fost aprobat un coeficient de 1.45, față de propunerea inițială de 1.2. Pentru funcțiile pentru care condiția de pregătire este de studii superioare s-a obținut un coeficient de ierarhizare de 2.2, au informat recent sindicaliștii.
          Cu privire la reducerea vârstei de pensionare s-a aprobat reducerea vârstei standard de pensionare cu cinci ani, fără penalizare, pentru întreg personalul feroviar, reușindu-se reducerea stagiului obligatoriu de cotizare de la 35 la 30 de ani.

Sursa: https://clubferoviar.ro/statutul-personalului-feroviar-2