Deraiere la Deva, la ultimul vagon al unui tren de marfă. Trafic feroviar închis pe Magistrala 200

O deraiere la Deva s-a produs joi după-amiază, la ultimul vagon al unui tren de marfă operat de Express Forwarding, companie care a mai avut un incident similar între Dorobanțu și Basarabi, pe Magistrala 800, în urmă cu nici o lună de zile.

Acum, garnitura este formată din vagoane aparținând Unicom Tranzit. Chiar dacă investigația AGIFER va stabili cauzele exacte ale accidentului, primele informații indică faptul că ar fi vorba de o defecțiune la vagon.

Deraierea a avut loc în apropiere de Deva, pe Tronsonul 3 Gurasada – Simeria (40,88 km), aflat în curs de modernizare de către Asocierea FCC Construccion SA, Astaldi S.p.A și Contratas y Ventas SA, cu o valoare a contractului de lucrări de 2.636.523.184,68 lei, fără TVA. Deraierea s-a produs însă pe firul care nu era reabilitat. Din cauza deraierii, circulația feroviară în zonă, pe Magistrala 200, este oprită. Calea ferată este distrusă pe o distanță de 1 km.

Deraiere la Deva. Se va face transbordare auto

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a anunțat că traficul feroviar este oprit temporar, pe raza Sucursalei Regionale CF Timișoara, între stațiile CF Mintia și Brăniștea, pe firul II (firul I este închis pentru lucrări de modernizare) unde, în jurul orei 14,40, al 13-lea vagon din compunerea unui tren de marfă a deraiat, de un boghiu.
Trenul care aparține operatorului privat de transport feroviar de marfă Express Forwarding SRL, circula pe relația Potcoava – Curtici, avea în compunere 32 de vagoane și transporta cereale.

Personalul de intervenție al Regionalei CF Timișoara se deplasează la fața locului pentru a interveni în zona afectată de deraiere. Până la reluarea circulației, CFR SA va asigura transbordare auto, pe relația Ilia – Simeria, pentru călătorii aflați în trenurile care tranzitează zona afectată de deraiere.

Compania Naţională de Căi Ferate CFR S.A. cere scuze călătorilor pentru disconfortul creat de acest incident feroviar şi îi asigură că toate intervenţiile desfăşurate la faţa locului vor avea drept scop reluarea traficului feroviar în condiţii de siguranţă.

Trenuri anulate de CFR Călători în urma accidentului feroviar

CFR Călători a precizat că, la acest moment, sunt afectate următoarele trenuri:

  • Regio 2045 Simeria – Arad este anulat
  • Regio 2185 Simeria – Lugoj este anulat pe distanța Simeria – Margina
  • IR 1766 Timișoara Nord – Iași s-a solicitat către CFR SA transbordarea cu mijloace auto pentru 150 de călători, pe distanța Ilia – Simeria, iar din Simeria se va asigura călătoria cu trenul până la destinația finală.
  • IR 75 Budapesta Keleti – Brașov s-a solicitat către CFR SA transbordarea cu mijloace auto pentru 100 de călători, pe distanța Ilia – Simeria, iar din Simeria se va asigura călătoria cu trenul până la destinația finală.

Programul de circulație în zona afectată se va desfășura în continuare în funcție de măsurile operative stabilite și dispuse de managerul infrastructurii feroviare – CFR SA.

Pasagerii care au bilete/abonamente la trenurile afectate, vor primi, la cerere, contravaloarea biletelor/călătoriilor achiziţionate şi neutilizate (fie pentru întreaga rută, fie pentru distanța neefectuată din ruta respectivă), conform Regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare. Detalii pe www.cfrcalatori.ro, la secţiunea Trafic intern/Renunțarea la călătorie.

Deraiere la Deva, trasă la indigo cu cea dintre Dorobanțu și Basarabi

În dimineața zile de 20 iulie, în jurul orei 3,00, o piesă de la un vagon al unui tren de marfă operat tot de Express Forwarding a căzut pe schimbătorul 22 stația CFR Dorobanțu km 198+800 Magistrala 800, ceea a antrenat deraierea trenului în cauză. Trenul a mers până la 203+900, adică 5 km. Multe traverse și dispozitive DAM de pe schimbătorii de cale și din capul Y al stației Dorobanțu au fost distruse și la fel multe traverse de pe podul feroviar de la km 201+ 400.

A fost vorba de un tampon desprins în urma unei lucrări prost făcute la un vagon de marfă din componența unui tren de marfă. Acesta a angrenat deraierea de ambele osii a unui vagon de marfă care a mers astfel pe o porțiune de aproximativ 5 km (zona km 198+800 -> 203+900), producând daune majore la linia de cale ferată (fir l 800) de cale ferată a magistralei CF 800. (A.B.)

Sursa: GALERIE FOTO Deraiere la Deva. Trafic feroviar închis pe Magistrala 200 (clubferoviar.ro)