BREAKING Coronavirus la CFR Marfă și la SCRL Brașov. Cum s-a ”plimbat” virusul prin depou

Trei cazuri de coronavirus la CFR Marfă și la SCRL Brașov au fost depistate în ultimele zile, iar alți angajați au fost trecuți în izolare la domiciliu. Cum Depoul CFR Marfă și SCRL sunt pe aceeași platformă, virusul s-a transmis de la o entitate la alta, după cum a aflat Club Feroviar.

Adrian Bărbulescu

Pandemia de coronavirus nu iartă nici societățile feroviare, ai căror angajați sunt unii dintre cei mai expuși. Trei cazuri au fost confirmate la Brașov – două la Depoul CFR Marfă și al treilea la Societatea Comercială de Reparații Locomotive (SCRL), filială a CFR Călători.

Toată povestea a pornit de la o informație doar parțial adevărată care a fost furnizată presei locale de o angajată a CFR Marfă, pesemne pe fondul temerii induse de avalanșa media și, mai ales, de pe rețelele sociale, de informații legate de pandemia de Covid-19. Club Feroviar vă prezintă faptele, exact așa cum ele s-au petrecut, fără a preciza însă funcțiile deținute de cei în cauză, pentru a le respecta dreptul la intimitate.

Coronavirus la CFR Marfă Brașov. Reacție în lanț

Un angajat al Depoului CFR Marfă Brașov a fost în concediu toată luna martie, dar nu a plecat din localitate, darămite din țară. Pe data de 19 martie s-a dus la depou, chiar dacă era în concediu, pentru a rezolva niște acte, după cum a declarat pentru Club Feroviar directorul general al CFR Marfă, Traian Preoteasa. Apoi, pe 26 martie bărbatul s-a simțit rău și a fost dus cu salvarea la spital, unde a fost testat pentru coronavirus, iar testul a ieșit pozitiv.

Conducerea depoului a stabilit că alți trei angajați au luat legătura cu bărbatul, iar Direcția de Sănătate Publică i-a trimis acasă, la autoizolare. Unul dintre ei a fost testat pozitiv. În fine, alți cinci angajați au avut contact cu cei trei. Și ei au fost trimiși acasă de DSP. În urma acestei tărășenii, birourile de la Depoul Brașov al CFR Marfă au fost dezinfectate ca la carte, așa cum cer normele epidemiologice, iar activitatea a revenit la normal.

Covid-19 a sărit ”peste gard”, la SCRL

Numai că virusul a trecut și ”peste gard”, la SCRL Brașov. ”Este vorba de o doamnă infectată de cei de la Marfă. Era prioetenă cu un bărbat de la Depoul CFR Marfă, s-au întâlnit și a luat virusul”, a declarat pentru Club Feroviar directorul general al SCRL Brașov, Cristian Dorel Coconașu.

După ce s-a petrecutr acest lucru, conducerea SCRL Brașov a dispus dezinfectarea de urgență a birourilor, ceea ce s-a și întâmplat, apoi au trecut toți în autoizolare la domiciliu. ”Cei de la DSP ne-au spus să stăm în izolare și să mai vorbim luni. Lucrăm de acasă, ce să facem, asta e situația”, a mai spus directorul.

Societatea de reparaţii “CFR SCRL Braşov” SA s-a înfiinţat ca filială a CFR Călători SA, cu statut de societate comercială pe acţiuni şi apoi s-a modificat în societate de reparaţii, potrivit informațiilor de pe site-ul oficial al societății. În cadrul societăţii se fac lucrări de revizii, reparaţii şi modernizări ale vehiculelor feroviare de tracţiune, locomotive, automotoare, rame electrice şi subansamblele acestora, se reprofilează bandaje şi roţi monobloc prin strunjire, se fac determinări de laborator.

DSP a intrat in silenzio stampa

Întrebată de presa locală despre situaţia de la CFR Marfă și la SCRL Brașov, purtătorul de cuvânt al DSP Braşov, Anca Bîtiu, a refuzat să ofere detalii suplimentare. „Nu putem comunica numărul cazurilor confirmate la nivelul judeţului Braşov, el se comunică la nivel naţional de către Grupul de Comunicare Strategică. Ceea ce vă pot spune e că în cazul fiecărui pacient cu rezultat pozitiv se aplică metodologia INSP, prin internarea sa în vederea tratamentului şi se efectuează ancheta epidemiologică în vederea stabilirii şi autoizolării contacţilor direcţi, pentru prevenirea răspândirii virusului”, a spus ea.

Sursa: https://clubferoviar.ro