VIDEO Lucian Bode și Ioan Pintea promit 600 km de cale ferată reabilitată pe an în regie proprie

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, și directorul general al CFR SA, Ioan Pintea, promit că vom avea 600 km de cale ferată reabilitată pe an, cu noile trenuri de lucru ale companiei de infrastructură. Alături de prim-ministrul Ludovic Orban, cei doi au fost vineri la Pojorâta, în județul Suceava, pe secția de cale ferată 502, unde a avut loc o lucrare demonstrativă de refacție a căii ferate.

Adrian Bărbulescu

Este o lucrare demonstrativă de refacere a căii ferate care e în stare de degradare. E vorba de o tehnologie care nu a mai fost folosită la noi – un tren de lucru compus din foarte multe utilaje, care are o productivitate de un kilometru pe zi și care ar putea să acopere necesarul de reparații capitale în proporție de 50%. În perioada următoare mai avem în achiziție un tren similar. Alte două sunt în programul de achiziții al Guvernului, mult mai complexe și mult mai costisitoare”, a declarat Ioan Pintea, directorul general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA.

300 km de cale ferată reabilitată în fiecare an de un singur tren de lucru
La rândul lui, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a explicat că este vorba de un nou concept de abordare a lucrărilor de reabilitare, în regie proprie.

”Începând cu anul viitor vom crește rapid viteza de circulație și nivelul de siguranță pe calea ferată. De exemplu, aici viteza se va dubla. Prin utilizarea acestor trenuri de lucru, scade cu 60% valoarea lucrărilor pe kilometru. Aici avem primul tronson de cale ferată reparat cu această tehnologie în România. Este o activitate demonstrativă, pe o porțiune de 500 de metri”, a spus Lucian Bode, care a precizat că astfel va fi reablitat întregul tronson Suceava-Apahida.

El a adăugat că Guvernul este în procedură de a achiziționa alte două trenuri, mult mai performante, pentru suma de 200 milioane de euro. ”Am pregătit deja Memorandumul pentru aprobarea dezvoltării in cadrul POIM a proiectului de achizitie Sisteme de trenuri de lucru pentru dezvoltarea si modernizarea infrastructurii feroviare, care va fi promovat în Guvern pentru achiziția a două sisteme de lucru in valoare de aprox. 200 milioane de euro și care se află pe traseul de avizare interministerială. Proiectul are aprobarea de principiu a Comisiei Europene pentru includerea la finanțare europeană, insă trebuie să parcurgem toate etapele procedurale. Cu o productivitate de 300 km/an/tren, putem reabilita 600 km de cale ferată pe an. E o adevărată revoluție în domeniul feroviar”, a mai spus ministrul Transporturilor.

El a continuat, arătând că începând de anul viitor și până în 2024 vor fi făcute cât mai multe investiții în calea ferată. Potrivit oficialului guvernamental, o mare parte din banii europeni prevăzuți în Planul de Relansare și Reziliență va merge către calea ferată.

Ludovic Orban: noile trenuri de lucru, pe agenda ședinței de Guvern de săptămâna viitoare
Cu lămuriri suplimentare despre noile trenuri de lucru a venit prim-ministrul Ludovic Orban, fost ministru al Transporturilor.

”În ședința de Guvern de săptămâna viitoare vom aproba un memorandum pentru achiziția noilor trenuri de lucru, mult mai performante. Din păcate, în ultimii 30 de ani calea ferată a fost Cenușăreasa modurilor de transport. La nivelul Uniunii Europene se pune mare accent pe transportul feroviar, deoarece este un transport ecologic, fie că este de marfă sau de pasageri”, a spus prim-ministrul.

El a ținut să sublinieze faptul că aparatele de sudură a căii ferate utilizate de trenul de lucru al CFR SA aflat la Pojorâta sunt produse de o firmă din Brașov.

Ludovic Orban și Lucian Bode, ”acasă” la Mihai Necolaiciuc
Prim-ministrul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor, Lucian Bode, au făcut vineri o vizită în județele Bacău și Suceava.

La ora 9,30 dimineața cei doi oficiali guvernamentali au verificat stadiul lucrărilor la varianta ocolitoare a municipiului Bacău, iar la ora 14,00 au participat la recepția lucrărilor variantei ocolitoare a municipiului Rădăuți. După ora 16,00, vizita de lucru s-a mutat de pe rutier pe feroviar, în comuna Pojorâta, de unde provine fostul director general al CFR SA Mihai Necolaiciuc.

Sursa: https://clubferoviar.ro