Ţara noastră dispune în acest moment de trei producători privați de material rulant feroviar care respectă standardele europene însă pe căile ferate române circulă trenuri vechi de cel puțin opt ani. ”România este printre puținele țări de pe Mapamond care are propria industrie producătoare de material rulant feroviar nou, la standardele Europene de interoperabilitate”, susțin cei de la România Feroviară. ”În ultima perioada (s-ar împlini 6 ani în martie 2020), Softronic Craiova ne-au reprezentat pe plan extern mai bine decât oricare altă firma producătoare de material rulant feroviar din țară. Producător de locomotive asincrone cu mare căutare la export, ajunse deja la a 3-a generație, cu locomotivă TM 042 finalizată, 043 și 044 în lucru, nu mai au nevoie de nici o prezentare. Cele 3 EMU din flota Softrans SRL au confirmat ceea ce mulți nu sperăm, fiabilitate, flexibilitate și adaptabilitate la cele mai vitrege condiții de trafic și vreme, dar să reconoastem, și mentenanță asigurată de Softronic e ‘top class’. Astra Arad excelează de zeci de ani la capitolul vagoane noi, calitatea execuției fiind recunoscută deja pe 2 continente, cu comenzi care vin constant din Cehia și Austria, de la operatori privați open access, nu face decât să onoreze la export și eu brandul de țară, Made în România. Electroputere VFU Pașcani a reușit după câțiva ani de muncă susținută să iasă în peisaj cu noul automotor DMU de concepție proprie, pentru căile ferate din România și nu numai. Este un automotor diesel din 3 vagoane, cu capacitate mare de transport pasageri”, mai spun cei de la România Feroviară. Există însă și o pată neagră pe obrazul industriei și anume falimentul Electroputere Craiova, producătorul care a scos primele locomotive în 1965.
Cea mai nouă ramă scoasă pe căile ferate române este prototipul DMU al celor de la Electroputere VFU Pașcani, fosta Remar, societate controlată de Gruia Stoica, prin Grampet. Este un DMU din 3 vagoane cu V.max 120km/h și are la prima vedere o capacitate de transport de 200 locuri pe scaune. Testele oficiale au început în septembrie la CTF Făurei unde a alergat și cu 160km/h și a realzat testele de tracțiune și frânare. În acest moment automotorul realizează testele de pantă în vederea autorizării pe Predeal, încărcat cel mai probabil cu saci umpluți cu nisip, aproape sau puțin peste capacitatea maximă de încărcare, conform România Feroviară. Compania speră să câștige o licitație organizată de CFR pentru achiziția de șapte automotoare. În caz contrar, ramele de la Pașcani ar putea calea străinătății.
La Arad, producătorul Astra, deținut de Valer Blidar, se chinuie de ani de zile să valorifice vagoanele pe piața românească însă se lovește de tot ferlul de bariere. De altfel Astra a participat la o licitație organizată de CFR și care a fost contestată. Pe rol, există o procedură de achiziționare a 40 de trenuri electrice noi, organizată de ARF, însă aceasta riscă să se prelungească până spre anul viitor. Participanți la licitație, Alstom și Siemens au depus contestații după ce chinezii de la CRRC Qingdao Sifang, în colaborare cu Astra Vagoane Arad, s-au plasat pe primul loc în urma evaluărilor. Cele două companii au invocat faptul că două persoane din Autoritatea Feroviară Română, prezente în comisia de evaluare, ar fi lucrat cândva la producătorul român înscris în competiţie, Astra Vagoane, dar fără a putea să indice o probă privitoare la un amestec direct.
Trenurile noi, cumpărate prin Autoritatea pentru Reformă Fevoviară (ARF), ar urma să fie repartizate CFR Călători, dar şi operatorilor privaţi. ARF a lansat pe 3 aprilie 2019 licitaţia pentru achiziţia trenurilor de călători. Aceasta vizează iniţial 40 de trenuri electriceregionale RE-R, cu posibilitatea suplimentării cu încă 40 de rame electrice. Valoarea estimată se regăsește în intervalul: – 1.707.125.000 lei, fără TVA, contra valoarea a 40 rame cu 15 ani mentenanță – – 4.557.130.000 lei, fără TVA lei pentru 80 trenuri cu 30 ani mentenanță. Până la termenul limită din 19 iulie, ARF a primit trei oferte, respectiv de la Alstom Ferroviaria SPA, CRRC Qingdao Sifang şi Siemens Mobility. La deschiderea ofertelor, producătorul român în colaborare cu CRRC a oferit 930 milioane lei, în vreme ce Siemens a făcut o ofertă mai mare cu 320 de milioane de lei (adică 1.250 milioane lei). Pe ultimul loc s-a clasat Alstom, cu o ofertă 1.303 milioane lei, adică mai scumpă cu 367 milioane lei. Noile rame vor circula cu viteză maximă de 160 km/h. Finanțarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM , iar cofinanțarea este asigurată de la bugetul de stat. ARF are calitatea de beneficiar direct în cadrul POIM, în condiţiile prevăzute în Ghidul solicitantului, pentru fondurile alocate sectorului de transport feroviar.
În cadrul expoziției Infratrans 2019, organizată de AIFR si Club Feroviar, Astra Vagoane Arad a prezentat vagonul AVA 200 tip 10-91, un modern salon de clasa I. Vagonul poate atinge viteza maximă de 200 km/h și are o capacitate de 52 călători pe scaune, fiind dotat și cu mini-bar în zona centrală. Greutatea este de 46 tone iar boghiurile sunt model Y32R cu roți monobloc.
În cadrul expoziției compania a adus și două vagoane operate de Astra Trans Carpatic, salonul de clasă și vagonul de dormit, compania circulând cu acestea pe ruta București – Arad. De altfel, Astra Trans Carpatic este considerat un tren de lux.
La Craiova, în paralel cu agonia Electroputere, s-a dezvoltat o afacere privată care a adus pe șinele patriei trei rame electrice, Hyperion, primele din România. Intrarea Softronic la CFR a fost interzisă și din acest motiv compania și-a deschis propria rețea, care merg pe rutele Craiova-Constanța și Craiova-Brașov, ambele via București. Softronic produce însă și pentru străinătate. După ce a livrat locomotiva Tm 041 către Green Cargo Suedia, societatea craioveană pregătește și locomotivele Tm 042(Mb 4005) și Tm 043(Mb 4006). Conform România Feroviară, acestea au fost văzute recent în Băneasa, în timpul testului de anduranță și al verificărilor finale înainte de plecarea către beneficiar.
Țara produce locomotive și vagoane de înaltă calitate dar CFR nu mai cumpărat nimic de opt ani pentru că nu s-au alocat fonduri financiare pentru achiziția de material rulant de cale ferată nou, iar modernizarea celui existent s-a efectuat din fonduri proprii, total insuficiente. În prezent, în compunerea trenurilor de călători operate de CFR Călători se regăsesc aproximativ 850 de vagoane de călători apte de circulație cu viteze cuprinse între 120 și 160 km/h. CFR ar avea nevoie de cel puțin 1.200 de vagoane.
Sursa: https://www.cotidianul.ro/