O importantă linie feroviară transfrontalieră din nordul țării va fi electrificată

Republica Moldova și România vor implementa un proiect comun pentru electrificarea căii ferate Iași-Ungheni, cu o posibilă extindere până la Chișinău.

Proiectul prevede electrificarea liniei feroviare deja existente incluzând traversarea râului Prut și a graniței dintre Republica Moldova și România.

Întrebat de Moldpres, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în Guvernul de la Chișinău, a declarat că acest proiect este de o importanță majoră pentru Republica Moldova, fiind primul pas în strategia națională de electrificare a tronsonului Iași-Ungheni-Chișinău, parte a coridorului feroviar inclus în rețeaua TEN-T, Baltic Sea – Black Sea – Aegean Sea corridor.

În cadrul proiectului se vor desfășura lucrări de întreținere și reabilitare a podului Eiffel peste râul Prut, care includ înlocuirea elementelor uzate, instalarea prinderilor și izolatorilor, montarea consolelor pentru asigurarea gabaritului catenarei. De asemenea, lucrările includ săparea fundațiilor, instalarea stâlpilor și echiparea acestora cu dispozitivele necesare pentru funcționarea sistemului de electrificare, toate activitățile fiind desfășurate în perimetrul infrastructurii feroviare deja existente.

Pentru obținerea resurselor pentru implementare proiectului, întreprinderea Calea Ferată din Moldova, cu sprijinul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a aplicat, alături de Compania Națională Căi Ferate CFR SA la mecanismul Connecting European Facility (CEF) al Comisiei Europene.

Durata de realizare a lucrărilor este de 36 de luni. Începerea construcției depinde de data semnării contractului, care, la rândul său, este influențată de durata procedurii de achiziție a lucrărilor, a precizat MIDR.

Anunțul lui Ionel Scrioșteanu

Declarațiile oficialului de la Chișinău vin după anunțul pe această temă făcut la finele lunii trecute de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor de la București Ionel Scrioșteanu.

După cum am scris atunci, Scrioșteanu a anunțat depunerea de aplicații de finanțare comune prin programul Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility) pentru proiecte feroviare România-Republica Moldova: ”Este vorba de dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere prin proiecte care vin în creșterea conectivității infrastructurii de transport rutiere și feroviare atât pe partea română, cât și pe partea moldoveană”.

Un prim proiect feroviar pentru care s-a depus aplicație prin CEF este reabilitarea căii ferate Roman-Iași-Frontieră Ungheni, care presupune:

  • Etapa I – lucrări de electrificare si „Light modernization” a liniei Iași-Granița, pe liniile directe si curente;
  • Etapa II – lucrări de modernizare completă, pe liniile directe și deviate, care prevăd reutilizarea în procente mari a elementelor modificate în prima etapă, la care se adaugă lucrări de modernizare a clădirilor specifice căii ferate, introducerea ERTMS, sistem şi modernizarea instalațiilor electrice de tracțiune.

Lucrările se vor desfășura pe următoarele tronsoane:

– între Socola și Frontieră (RO) – 17 km de cale ferată;

– între Frontieră (RO) – Ungheni (MD) – 1,68 km de cale ferată unică, inclusiv pe podul de pe râul Prut.

Sursa: https://clubferoviar.ro/electrificarea-caii-ferate-iasi-ungheni/