Mesajul de susținere al BNS pentru greva de la CFR. Ce spune Dumitru Costin

Blocul Național Sindical (BNS) a anunțat miercuri că susține în mod ferm greva de de la CFR planificată pentru vineri, 15 septembrie 2023, între orele 7:00 și 9:00, de către Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane, afiliată la BNS, și Federația Elcatel.

Scopul acestei greve de avertisment este de a atrage atenția asupra unor probleme urgente din industria feroviară, care includ lipsa contractelor colective de muncă, remunerații inadecvate în raport cu responsabilitățile și calitatea muncii depuse de lucrătorii din domeniu, precum și subfinanțarea companiilor feroviare din administrarea directă a statului, sub incidența Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, se arată în comunicatul dat publicității de BNS.

”De asemenea, una dintre principalele preocupări este lipsa cronică a investițiilor în infrastructura feroviară, esențiale pentru îmbunătățirea vitezei și siguranței circulației, precum și lipsa investițiilor în modernizarea materialului rulant, vagoane și locomotive. Situația din calea ferată a atins un nivel critic și reprezintă un real pericol pentru siguranța circulației. Toate aceste probleme afectează în mod direct atât lucrătorii feroviari, cât și utilizatorii serviciilor feroviare”, se menționează în document.Dumitru Costin despre greva de la CFR și ingerințele conducerii companiei

”Pentru această grevă de avertisment am întreprins toate demersurile legale în vederea respectării legii. Toți liderii noștri sindicali au făcut eforturi și continuă să facă eforturi pentru a reduce impactul acestei greve asupra călătorilor. În acest sens, pe parcursul acestor zile, încercăm să aducem la cunoștința clienților CFR că circulația trenurilor va fi oprită în intervalul menționat. Concret, greviștii au pus afișe în gări cu aceste informații. Ce face conducerea CFR Infrastructură? Constat cu indignare că liderii companiei continuă să aiba un comportament extrem de agresiv la adresa greviștilor, amestecându-se nemotivat și nedorit în manifestarea sindicală, cerându-le angajaților CFR să înlăturile informările din gări cu privire la greva de avertisment”, a declarat Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical.

Prin urmare, BNS solicită, în mod categoric, ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, să oprească ingerințele din partea conducerii CFR asupra sindicaliștilor de la CFR Infrastructură și să inițieze dialogul cu sindicatele pentru găsirea soluțiilor necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și a infrastructurii feroviare.

Sindicaliștii de la CNCF CFR SA au anunțat o grevă de avertisment pentru vineri, 15 septembrie, în intervalul 7,00 – 9,00, după cum a scris Club Feroviar.

Sursa: Club Feroviar