Marian Marinescu: Pasagerii feroviari, drepturi egale cu cei din transporturile aeriene

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), coordonator al grupului PPE în Comisia pentru Transport și Turism (TRAN) din Parlamentul European, anunță că pasagerii feroviari vor avea niveluri ridicate de protecție comparabile cu pasagerii aerieni.

„Salut acordul dintre Parlamentul European și Consiliu privind îmbunătățirea semnificativă a drepturilor călătorilor pe trenurile din întreaga Europă. Potrivit acestui acord, dacă un tren va întârzia mai mult de 100 de minute, pasagerii vor putea opta pentru o altă conexiune de tren sau autobuz, cu o garanție care va fi rambursată de compania care a emis biletul de tren inițial. De asemenea, va fi îmbunătățit accesul la serviciile feroviare pentru persoanele cu dizabilități și mobilitate redusă. Mai mult, noua legislație impune crearea de spații desemnate pentru transportul de biciclete în fiecare tren”, a notat deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook, potrivit caleaeuropeana.ro.

Potrivit eurodeputatului liberal, calea ferată este un sector greu încercat de pandemie: De aceea, salut acest acord, care va juca un rol fundamental în decarbonizarea economiei europene. Nu putem, pe de o parte, să susținem că transportul feroviar este viitorul și, pe de altă parte, să nu oferim operatorilor feroviari mijloacele necesare pentru a efectua reformele necesare. Pentru a asigura condiții de concurență echitabile cu alte moduri de transport, se va putea activa o clauză de forță majoră în caz de circumstanțe excepționale, cum ar fi dezastrele naturale, terorismul sau pandemiile. Această clauză nu scutește însă întreprinderile feroviare de organizarea redirecționării calatoriilor anulate, sau de rambursarea biletelor.”


Sursa: https://clubferoviar.ro