CHINA A DEZVĂLUIT UN MODEL DE TREN MAGLEV, ”PLUTITOR”, CAPABIL SĂ ATINGĂ 600 KM/H

          China a lansat joi în probe, în orașul estic Qingdao, un prototip de tren glonț maglev denumit și ”plututitor” care poate atinge o viteză de 600 km/h, relatează CNN.
          Prototipul de tren maglev, ce folosește tehnologia de levitație magnetică, a intrat în teste joi în orașul Qingdao (estul Chinei) și este format dintr-un vagon. Inginerii chinezi lucrează şi la un model care va fi format din cinci vagoane.
          Trenul este dezvoltat de compania de stat China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC), cel m ai mare producător de echipamente feroviare din lume. După teste ample, trenul va intra în producție comercială în 2021.
          Trenurile de mare viteză din China ating în prezent cu o viteză de 350 de km/oră.
          Trenurile maglev utilizează câmpurile magnetice pentru a-şi asigura propulsia. Spre deosebire de trenurile clasice, nu există contact cu şina, ceea ce reduce forţa de frecare şi permite atingerea unor viteze foarte mari.
          Shanghai, centrul financiar al Chinei, este singurul oraș chinez care operează în prezent o linie maglev comercială, de mare viteză. Trenul maglev din Shanghai foloseşte tehnologie germană şi a fost pus în funcțiune în 2003, pe o porțiune de 30 de kilometri între centrul orașului și aeroportul Pudong. Acesta are o viteză maximă normală de operare de 430 km/oră. Alte trenuri maglev, dar de viteză mică spre medie, rulează în oraşele Beijing şi Changsha.


          Sursa: https://stirileprotv.ro