CES respinge Ordonanța de amânarea a Statutului Feroviar și de eliminare a gratuității pentru studenți

Consiliul Economic și Social a dat joi aviz negativ pentru ordonanța de urgență prin care Guvernul îngheață pensiile, prorogă termnul de intrare în vigoare a Legii privind Statutul Personalului Feroviar și taie subvențiile pentru studenți și pentru voucherele de vacanță.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

CES acuză Guvernul Cîțu că prin măsurile propuse „generează scăderea nivelului de trai”. Florin Cîțu i-a acuzat, în replică, pe membrii CES, că sunt  „un consiliu politic, cu membri plătiți din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor”.

CES, instituția condusă de Bogdan Simion acuză lipsa de dezbatere privind OUG

Principalele reproșuri aduse de CES măsurilor de austeritate propuse de Guvern prin textul OUG:

  • Neacordarea voucherelor de vacanță constituie o formă de accentuare a problemelor grave prin care trece HORECA. Măsura încetării acordării nu poate avea o susținere economică pentru că impactul bugetar este foarte mic, de doar 0,15% din PIB
  • Eliminarea gratuității pe calea ferată pentru studenți are efecte negative asupra participării la schimburile de experiență și la diverse manifestări. Nu este justificată economic, impactul fiind deosebit de redus, de doar 0,01% din PIB.
  • Nemajorarea în anul 2021 a punctului de pensie este inacceptabilă afectând în mod negativ mai ales persoanele cu pensii mici care nu au acces la elementele necesare din coșul minim.
  • Înghețarea valorii punctului de pensie atrage grave probleme de natură socio-economică care nu pot fi justificate printr-o încercare de remediere a situației de deficit bugetar excesiv, impactul fiind doar 0,8% din PIB

În plus, se arată în avizul nefavorabil al CES, „Măsurile menționate contravin mai multor prevederi legislative adoptate de Parlament. Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială, de natură să asigure un trai decent. Per ansamblu, măsurile propuse generează scăderea nivelului de trai al populației”

CES acuză lipsa de transparență și dezbatere

Într-un comunicat de presă postat pe situl instituției, CES informează: „Guvernul României a solicitat vineri avizul Consiliul Economic și Social referitor la proiectele legii bugetului de stat și legii asigurărilor sociale de stat. Luni seară, a solicitat avizul, în regim de urgență, pe un proiect de OUG privind măsuri fiscal-bugetare cu impact social și economic important. Recunoscând necesitatea adoptării urgente a legilor referitoare la bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat, am acceptat să luăm în discuție la ședința din această săptămână actele menționate. Suntem nevoiți să constatăm că a lipsit dezbaterea publică și dezbaterea cu partenerii sociali și cu organizațiile neguvernamentale ale societății civile, pe aceste proiecte de importanță fundamentală pentru societate. Impactul finanțării propuse pentru educație, sănătate și asistență socială, impactul asupra lucrătorilor din sectorul privat și din cel public și impactul asupra mediului economic, precum și multe alte aspecte foarte importante, nu au putut fi suficient înțelese și discutate de cei interesați cu reprezentanții Guvernului. Totodată, necesitatea analizării acestor proiecte de acte normative de către Consiliul Economic și Social într-un termen foarte scurt a afectat capacitatea noastră de a realiza propriile consultări și de a intra în profunzime în analiza noastră. Astfel, avizul nefavorabil dat de Consiliul Economic și Social pe aceste proiecte de acte normative reflectă atât impactul economic și social al măsurilor propuse, așa cum este văzut de membrii Plenului, cât și carențele legate de dialogul social și civic.”

În zona feroviară Ordonanța propune două măsuri:

  • Eliminarea gratuităților studenților pe calea ferată. Noile prevederi propuse în proiectul de OUG (art. 205, alin. 2 din legea educației) sunt următoarele: Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenții orfani sau proveniți din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport.
  • Statutul personalului feroviar se amână până pe 1 aprilie 2022. O altă prevedere este legată de Statut: ”Articolul 42 din Legea nr. 195/2020 privind Statutul personalului feroviar, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 820 din 7 septembrie 2020, se modifică și va avea următorul cuprins: <Art. 42 – Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 aprilie 2022>”.

Sursa: https://clubferoviar.ro