Ceferiștii n-au glumit și au oprit lucrul. Greva de avertisment a blocat circulația timp de două ore

Zeci de angajați locali de la Mişcare Comercial Vagoane au subscris grevei de avertisment, declanșată la nivel național, oprind lucrul timp de două ore. Mai multe trenuri au fost afectate de grevă. Călătorii afectați pot cere banii pe biletele cumpărate la trenurile care au fost oprite.

Vineri, dimineața, timp de două ore, sindicaliștii de la Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane au oprit munca, în semn de protest față de neajunsurile cu care se confruntă. Astfel, la nivel local, încă de la primele ore ale dimineții, zeci de sindicaliști s-au adunat pe peronul gării anunțând protestul. Printre nemulțumirile lor se numără lipsa salariilor corecte la calea ferată, care să permită înlocuirea unor generaţii de ceferişti, precum și deficitul de personal. Angajații CFR susțin că există un deficit de 6.000 de oameni, fiind oblifați facă ore suplimentare de ordinul zecilor de mii. „Constatăm că agenda politicienilor care preiau managementul căii ferate nu corespunde cu lista de priorităţi formulată cu claritate şi public de către lucrătorul feroviar”, au transmis greviştii.

Pensionarea angajaților cu responsabilități în siguranța circulației

Protestatarii mai cer și aplicarea unui articol din Statutul feroviarilor care să le permită ieșirea la pensie a personalului care îndeplinește sarcini în siguranța circulației. În plus, ceferiștii acuză și blocajul geralizat în sectorul feroviar, urmare a lipsei bugetelor de venituri și cheltuieli pe acest an, dar și lipsa finanţării strategice şi coerente a căii ferate. „Trebuie doar să mai amintim despre condiţiile de muncă din gări, depouri, revizii de vagoane, linii sau instalaţii, fie vara sau iarna, la temperaturi imposibile. Este important să mai precizăm că multe, prea multe din exigenţele siguranţei circulaţiei feroviare cu care sunt operate transporturile pe calea ferată se rezolvă doar datorită priceperii şi improvizaţiilor inginerilor şi lucrătorilor feroviari”, mai spun liderii sindicaliştilor. Este posibil ca, în cazul în care nu le vor fi satisfăcute cerințele, feroviarii să declanșeze greva generală, cu efecte mult amplificate față de cele de acum. Cert este că, în total, 266 de trenuri ale CFR Călători au fost trase la linie, în toată țara. Călătorii care și-au cumpărat bilete la trenurile afectate pot cere restituirea banilor cheltuiți.

Sursa: https://www.desteptarea.ro/ceferistii-n-au-glumit-si-au-oprit-lucrul-greva-de-avertisment-a-blocat-circulatia-timp-de-doua-ore/